Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Önellenőrző feladatok

Önellenőrző feladatok

Kérjük oldja meg az alábbi feladatokat!

1. kérdés — Válassza ki a helyes választ (vagy válaszokat) az alábbiak közül:
1. A nem tartós jellegű közvetítői szerződés tisztán megbízási jellegű jogviszony, amelyben a megbízó és a közvetítő személyét illetően alanyi korlátozás nem áll fenn, lehet természetes és jogi személy is.
2. A közvetítő főkötelezettsége a megbízó javára szerződés megkötése, és a megkötött szerződés alapján a teljesítés elfogadása.
3. Határozatlan időtartamra kötött közvetítői szerződést bármelyik fél a naptári hónap utolsó napjára felmondhatja. A felmondási idő a szerződés első évében egy hónap, a szerződés második évében két hónap, a harmadik és az azt követő években három hónap. Ennél rövidebb felmondási idő kikötése semmis.
4. Tartós közvetítői jogviszony esetén a Ptk. a szerződés kötelező írásba foglalását írja elő az okmányok kötelező átadásához való jogra tekintettel.

Vissza a tartalomjegyzékhez

2. kérdés — Jelölje meg a helyes választ: A haszonbérbeadó rendszerint a dolog tulajdonosa, de lehet haszonélvező, illetőleg más olyan személy is, aki valamely jogcím alapján rendelkezhet a dolog felett.
1. igaz
2. hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

3. kérdés — Jelölje meg a helyes választ: A megbízott a megbízás ellátásával rendszerint együtt járó költségek előlegezésére nem köteles.
1. igaz
2. hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára (E) Ugrás a tananyag következő oldalára (V)

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések