Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A megbízási típusú szerződések /8.8. Az elszámolás

8. A megbízási típusú szerződések

8.8. Az elszámolás

6:279. § [Elszámolás]

A szerződés megszűnésekor a megbízott köteles a megbízónak mindazt kiadni, amihez a megbízás teljesítése céljából vagy eljárása eredményeképpen jutott, kivéve, amit abból a megbízás folytán jogosan felhasznált.

A megbízottat terhelő elszámolási kötelezettség szabályozása tartalmilag azonos a két törvényben.

A megbízási szerződés megszűnésekor a megbízott köteles a megbízóval elszámolni, ennek keretében a megbízónak kiadni mindazt, amihez a megbízás teljesítése céljából, vagy eljárás eredményeképpen jutott. Nem terheli a megbízottat kiadási kötelezettség a megbízás teljesítése érdekében jogosan felhasznált dolgok tekintetében. Jogos költség és díj igénye erejéig visszatarthatja a megbízás folytán birtokába került ingóságokat, amelyeken igénye biztosítékaként, annak kielégítéséig a törvényes zálogjoga fennmarad. A szerződés megszűnésével esedékessé válik a költségek elszámolása és kiegyenlítése, továbbá a megbízottnak a megbízás alapján a harmadik személyekkel szemben vállalt kötelezettsége alóli mentesítése is.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések