Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A fuvarozási szerződés /7.6 A feladó elállási joga a fuvarozás megkezdése előtt

7. A fuvarozási szerződés

7.6 A feladó elállási joga a fuvarozás megkezdése előtt

6:262. § [A feladó elállási joga a fuvarozás megkezdése előtt]

A feladó a szerződéstől a fuvarozás megkezdése előtt állhat el.

A Ptk. eltér a feladót megillető elállási jog tekintetében a vállalkozás szabályától. Vállalkozás esetén a megrendelő mint az ügy ura bármikor elállhat a szerződéstől, erre az esetre a Ptk. a vállalkozó kártalanítását írja elő. Fuvarozás esetén az elállás csak addig lehetséges, amíg a fuvarozó a fuvarozást még nem kezdte meg. Ezt követően az elállási vagy felmondási jog gyakorlása nehezen kezelhető helyzeteket eredményezne pl. abban az esetben, ha a fuvarozó több feladó küldeményét fuvarozza. A Ptk. ennek megfelelően korlátozza az elállás jogát.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések