Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A fuvarozási szerződés /7.15 A vállalkozás szabályainak alkalmazása

7. A fuvarozási szerződés

7.15 A vállalkozás szabályainak alkalmazása

6:271. § [A vállalkozás szabályainak alkalmazása]

E fejezet eltérő rendelkezésének hiányában a fuvarozási szerződésre a vállalkozási szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni.

A fuvarozást a Ptk. a vállalkozási típusú szerződések között helyezi el. A Ptk. azonban – jelezve a fuvarozás önállóságát is – nem a vállalkozás altípusaként, hanem önálló Fejezetben szabályozza a fuvarozást. E § ebből a szabályozási szerkezetből fakadó következtetést vonja le: a vállalkozás szabályai háttérszabályként alkalmazandóak fuvarozási jogviszony esetén is.

A Ptk. elhagyja ugyanakkor az 1959-es Ptk. 506. § (3) bekezdését, amely személyszállításra a vállalkozás szabályait rendelte alkalmazni. A rendelkezés elhagyása tartalmi változást nem eredményez, csupán egyértelművé teszi, hogy a fuvarozás szabályai fogalmilag kizárják, hogy a fuvarozási szerződés személyek továbbítására vonatkozzon. A fuvarozási szerződés küldemények továbbítására vonatkozik. A küldemény fogalmilag csak dolog lehet, így személyek szállítása nem tartozhat a fuvarozási szerződés szabályainak hatálya alá. A szabály elhagyása tehát nem jelent érdemi változást, a személyszállításra – az adott szerződés eltérő rendelkezése esetén – továbbra is a vállalkozás általános szabályai lesznek irányadóak.

Készítette és szerkesztette: Dr. Szabó Ildikó

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések