Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A fuvarozási szerződés /7.11 Törvényes zálogjog

7. A fuvarozási szerződés

7.11 Törvényes zálogjog

6:267. § [Törvényes zálogjog]

A fuvarozót a fuvardíj és a költségek biztosítására zálogjog illeti meg azokon a dolgokon, amelyek a fuvarozással kapcsolatosan birtokába kerültek vagy amelyekkel okmányok útján rendelkezik. A zálogjog a fuvarozónak a feladóval szemben fennálló, más fuvarozási szerződésből származó lejárt és nem vitatott követelését is biztosítja.

A Ptk. megőrzi a fuvarozó törvényes zálogjogát, és azt kiterjeszti a fuvarozónak a feladóval szemben fennálló, más fuvarozási szerződésből származó lejárt és nem vitatott követeléseire is. A gyakorlatban széles körben elterjedt halasztott díjfizetésre tekintettel ugyanis a klasszikus törvényes zálogjog valódi garanciát nem nyújt a fuvarozó számára, mivel mire a követelés esedékessé válik, a küldemény már rendszerint nincs a birtokában. A Ptk. új szabálya azt biztosítja, hogy a fuvarozó az aktuálisan a birtokában lévő küldeményből a korábbi jogviszonyaiból fennálló követeléseit is kielégíthesse.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések