Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A bizalmi vagyonkezelési szerződés /12.5 A kedvezményezett és hitelezőinek igénye

12. A bizalmi vagyonkezelési szerződés

12.5 A kedvezményezett és hitelezőinek igénye

6:314. § [A kedvezményezett és hitelezőinek igénye]

(1) A kedvezményezett a szerződés szerint igényelheti a vagyonkezelőtől a kezelt vagyon és annak hasznai kiadását.

(2) A kedvezményezett hitelezői attól kezdve támaszthatnak igényt a kedvezményezett vagyontárgyaira, amikor e vagyontárgyaknak vagy azok hasznainak a kedvezményezett részére való kiadása esedékessé vált.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés harmadik fél javára szól: a kedvezményezett a szerződés szerint igényelheti a kezelt vagyon és haszna kiadását. A kezelt vagyon védelméből következik, hogy hitelezői csak akkor léphetnek fel a kezelt vagyonnal szemben, amikor a kedvezményezett részére a kiadás esedékessé vált.

A (2) bekezdésben a „kedvezményezett vagyontárgyai” kifejezés kissé pontatlan. Nyilvánvalóan nem tartoznak ebbe a körbe a kedvezményezett személyes (azaz a kezelt vagyontól elkülönülő) vagyontárgyai. A kezelt vagyon pedig nem a kedvezményezett vagyontárgya – az a vagyonkezelő tulajdonában van. A kiadás esedékességekor azonban akkor is felléphetnek a kedvezményezett hitelezői e vagyontárgyakkal szemben, ha azok még nem kerültek a kedvezményezett tulajdonába (mert egyébként a szerződésen felül a birtokba adás, a közhiteles nyilvántartásba bejegyzés vagy más aktus is kellene a tulajdonszerzéséhez).

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések