Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a tananyag kezdőlapjára (P)Ugrás a tananyag előző oldalára (E)Ugrás a tananyag következő oldalára (V)Fogalom megjelenítés (nem elérhető funkció)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintése (D)Keresés az oldalon (nem elérhető funkció)Súgó megtekintése (S)

Hatodik Könyv: Kötelmi jog különös rész / A bizalmi vagyonkezelési szerződés /12.4 A kezelt vagyon védettsége

12. A bizalmi vagyonkezelési szerződés

12.4 A kezelt vagyon védettsége

6:313. § [A kezelt vagyon védettsége]

(1) A kezelt vagyon tárgyaira a vagyonkezelő házastársa, élettársa, továbbá személyes hitelezői és a vagyonkezelő által kezelt más vagyonok hitelezői nem támaszthatnak igényt. A kezelt vagyon nem része a vagyonkezelő hagyatékának.

(2) A vagyonkezelő házastársával, élettársával, továbbá személyes hitelezőivel és az általa kezelt más vagyonok hitelezőivel szemben a kedvezményezett és a vagyonrendelő is felléphetnek, kérve a kezelt vagyon elkülönítését.

A kezelt vagyon nem válik a házastársi és az élettársi vagyonközösség részévé. Ebből következően értelemszerűen nem lehet a szerzés arányának meghatározásánál sem figyelembe venni. A vagyonkezelő nem felel a kezelt vagyonnal a személyes kötelezettségeiért, illetve a kezelt vagyon nem képez hagyatékot.

A talányos (2) bekezdés alighanem arra az esetre vonatkozik, ha a vagyonkezelő mégsem elkülönítve kezeli a vagyont, vagy ha minden elővigyázatosság ellenére a kezelt vagyon a házastárs élettárs, vagy személyes hitelező birtokába jutott, vagy igénye kielégítésére alapul szolgál. A fellépés célja, hogy a kezelt vagyon eme, a szerződés céljától eltérő felhasználásának elejét vegye.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A tananyag az ELTESCORM TESZT keretrendszerrel készült
ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 - Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések