Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

3. A szankciók végrehajtása, nyilvántartási rendszer.

3.3. A közérdekű munka végrehajtása

(Szabs. tv. 144. §)

Példa

Kérdés: Ha az eljárás alá vont személy eleget tesz a jelentkezési kötelezettségének, de a közérdekű munka végrehajtásáról az állami foglalkoztatási szerv nem tud gondoskodni a közérdekű munkát a bíróság szabálysértési elzárás büntetésre változtatja át?

Ajánlás: Nincs helye az elzárásra átváltoztatásnak, mivel a Szabs. tv. 142.§ (2) bekezdés alapján a közérdekű munka végrehajtásáról az állami foglalkoztatási szerv gondoskodik és a Szabs. tv. 144.§ (4) és (8) bekezdésében foglaltak szerint köteles az elkövető részére közérdekű munkát – nyilvántartása alapján - felajánlani. ×3.3.2.

Ha az elkövető munkakötelezettségének nem tesz eleget, a közérdekű munkát a bíróság szabálysértési elzárás büntetésre változtatja át.

A közérdekű munka végrehajtása érdekében az állami foglalkoztatási szerv jelöl ki munkahelyet elsősorban az elkövető lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti település területén.

A kijelölt munkahely haladéktalanul értesíti az állami foglalkoztatási szervet, ha az elkövető nem kezdi meg a közérdekű munka végzését vagy közérdekű munkakötelezettségének nem tesz eleget.

A közérdekű munkát az elkövető hetenként legalább egy napon a heti pihenőnapon vagy szabadidejében díjazás nélkül végzi. Közérdekű munkaként olyan munka végzése határozható meg, amelyet az elkövető figyelemmel az egészségi állapotára előreláthatóan képes elvégezni.

Közérdekű munka kiszabása esetén az elkövető köteles a határozat jogerőre emelkedését követő három munkanapon belül az állami foglalkoztatási szervnél jelentkezni. ×3.3.3.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára Ugrás a tananyag következő oldalára

A tananyag az ÁROP-2.2.16-2012-2012-0005 "A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében" projekt keretében valósult meg.

Magyary Program logó
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.