Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

2. A szabálysértés elbírálásának szabályai, jogorvoslati rendszer.

2.1. Meghallgatás nélküli eljárásban hozott határozat

Meghallgatás nélküli eljárásban hozott határozat (102-103. §)

Feltételei:

Határideje: a szabálysértési eljárás megindítását követő tizenöt napon belül, kizárólag a szabálysértési eljárás iratai alapján.

Alkalmazható jogkövetkezmények:

Ha az eljárás alá vont személy nem kérte meghallgatását, a meghallgatás nélküli eljárásban hozott határozat jogerőre emelkedik és végrehajtható.

Jogorvoslat (meghallgatás iránti kérelem):

A szabálysértési hatóság döntésével szemben nincs helye kifogás benyújtásának, azonban az eljárás alá vont személy annak kézbesítésétől számított nyolc napon belül kérheti, hogy a szabálysértési hatóság hallgassa meg (a kérelem alapján a szabálysértési hatóságnak meg kell hallgatnia az eljárás alá vont személyt, amely meghallgatásra az erre irányuló kérelem érkezésétől számított öt napon belül idézést kell kibocsátani). x 2.1.2.

A kérelem a meghallgatás megkezdéséig visszavonható – ebben az esetben úgy kell tekinteni, mintha nem terjesztett volna elő kérelmet (a kérelem visszavonásaként értékelendő, ha az eljárás alá vont személy a meghallgatáson nem jelenik meg és magát alapos okkal, előzetesen, illetve az akadály felmerülésekor haladéktalanul nem menti ki).

Példa

Kérdés: Az eljárás alá vont személy képviselője kérheti-e meghallgatás tartását? Mely időponttól számít a jogerő megállapítása?

Ajánlás: Csak az eljárás alá vont személy kérheti a meghallgatását, a képviselője nem. A jogerő megállapítása is csak az eljárás alá vont személy részére történő kézbesítéshez tapad. A képviselőnek történő kézbesítés időpontja irreleváns.

Meghallgatás (104. §)

Esetei:

hivatalból:

kérelemre:

A meghallgatás során az eljárás alá vont személyt – ha a közérdekű munka végrehajtásához szükséges feltételek fennállnak – nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e a közérdekű munka kiszabásához (a hozzájárulás megtagadása kizárja a közérdekű munka kiszabását).

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára Ugrás a tananyag következő oldalára

A tananyag az ÁROP-2.2.16-2012-2012-0005 "A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében" projekt keretében valósult meg.

Magyary Program logó
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.