Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

Önellenőrző feladatok

Kérjük oldja meg az alábbi feladatokat!

1. feladat — Az emberölés előkészülete eshetőleges szándékkal is elkövethető.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

2. feladat — A büntetőjog a klinikai halál állapotáig védi az embert
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

3. feladat — Válassza ki a jogalkotó által az emberölésnél minősítő körülményként értékelendő elkövetési módokat.
1. Éjjel
2. nyereségvágyból
3. sok ember sérelmére
4. a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére
5. hivatalos személy vagy nemzetközi szervezet képviseletét ellátó hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, közfeladatot ellátó személy sérelmére, e feladatának teljesítése során, továbbá a hivatalos, a nemzetközi szervezet képviseletét ellátó hivatalos vagy a közfeladatot ellátó személy támogatására vagy védelmére kelt személy sérelmére
6. hivatalos személy vagy külföldi hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, közfeladatot ellátó személy sérelmére, e feladatának teljesítése során, továbbá a hivatalos, a külföldi hivatalos vagy a közfeladatot ellátó személy támogatására vagy védelmére kelt személy sérelmére

Vissza a tartalomjegyzékhez

4. feladat — A hivatalos személy ellen hivatalos személyi minőségének megszűnése utáni élet elleni támadás a cselekmény aljas indokból vagy célból elkövetettnek minősül [Btk. 160.§ (2) bekezdés c) pontja].
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

5. feladat — Hanyag gondatlanság terheli azt a szülőt, aki az orvos által felírt gyógyszert huzamos időn át nem váltja ki, majd a súlyosan beteg gyermekhez olyan késedelmesen hív orvost, hogy a gyermek állapota kezelhetetlenné válik és ez a gyermek halálához vezet.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

6. feladat — Mindaddig, amíg az öngyilkosságot meg sem kísérlik, az öngyilkosságban közreműködésért a büntetőjogi felelősség szóba sem kerülhet.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

7. feladat — A saját magzat elhajtása vagy elhajtatása privilegizált eset és enyhébben büntetendő.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

8. feladat — Az írásban rögzített foglalkozási szabályokat tartalmazhatja jogszabály, avagy jogszabálynak nem minősülő norma, ideértve a belső utasításokat, előírásokat is.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

9. feladat — Az úszni tudó személy köteles a vízben fuldokló után ugorva kimenteni a bajba jutottat, annak ellenére, hogy szemmel láthatóan a folyó vize erősen hullámzik és örvénylik.
1. Igaz
2. Hamis

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára

A tananyag az ÁROP-2.2.16-2012-2012-0005 "A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében" projekt keretében valósult meg.

Magyary Program logó
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.