Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

Tanulási útmutató

Összefoglalás

Ide lehet írni a lecke összefoglalását.

Követelmény

Itt lehet megfogalmazni a követelményeket.

Önállóan megoldható feladatok

  • Amennyiben vannak feladatok, itt lehet megadni, felsoroláslistában, vagy Normál stílusú folyó szövegként.

Az igazságügyi szolgálati jogviszony

Az Alaptörvény 25. cikke rendelkezik arról, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatási tevékenységet a bíróságok látják el. A bírósági szervezetrendszer többszintű, a bíróságok szervezetének és igazgatásának részletes szabályait a 2011. évi CLXI. törvény határozza meg.

A bírósági szervezetrendszerben bírák, igazságügyi alkalmazottak és közalkalmazottak teljesítenek szolgálatot. A közalkalmazottak az (igazságügyi szerv által fenntartott üdülők dolgozói, akik a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény hatálya alá tartoznak. A bírák és igazságügyi alkalmazottak munkavégzését szolgálat teljesítésnek nevezzük, munkaviszonyukat szolgálati jogviszonynak. Az elnevezés nem véletlen, a szolgálati jogviszony tartalmában többet jelent a munkaviszonynál, az igazságszolgáltatás iránti elhivatottságot, működtetésének szolgálatát. Az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyára vonatkozó részletes szabályokat a 1997. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Iasz.) rendelkezései határozzák meg. Más jogszabály rendelkezéseit kizárólag akkor lehet e szolgálati jogviszonyra alkalmazni, ha azt az Iasz. elrendeli.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára Ugrás a tananyag következő oldalára

A tananyag az ÁROP-2.2.16-2012-2012-0005 "A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében" projekt keretében valósult meg.

Magyary Program logó
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.