Vissza az előzőleg látogatott oldalra (nem elérhető funkció)Vissza a modul kezdőlapjáraUgrás a tananyag előző oldaláraUgrás a tananyag következő oldaláraFogalom megjelenítés (nem elérhető funckió)Fogalmak listája (nem elérhető funkció)Oldal nyomtatása (nem elérhető funkció)Oldaltérkép megtekintéseSúgó megtekintése

Tanulási útmutató

Összefoglalás

A bíró kirendelhetőségének és áthelyezésének általános szabályai valamint a kirendelési és az áthelyezési jogkört gyakorló személyének bemutatása.

Követelmény

Nincs.

Önállóan megoldható feladatok

  • Nincs.

Kirendelés és áthelyezés

Kirendelés

A kirendelés – szemben az áthelyezéssel – a munkáltató átmeneti jellegű intézkedése.

A kirendelés általános szabályai

A bíró(t)

A bírót hozzájárulása nélkül csak a bíróságok közötti ügyteher egyenletes elosztásának biztosítása céljából lehet háromévenként, ezen belül legfeljebb egy évre kirendelni.

A kirendeléshez minden esetben kell a bíró hozzájárulása:

Ha a bírói álláshelyre kiírt pályázat feltételként rögzítette a kirendelés vállalását a pályázat benyújtása a kirendeléshez való hozzájárulásnak tekintendő.

A kirendelést a bíróval

A bíró kirendelésére a törvényszék elnöke jogosult,

A bíró kirendelésére az OBH elnöke jogosult

Az OBH elnökének ebben az esetben ki kell kérnie az érintett törvényszék, vagy ítélőtábla elnökének véleményét.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Az áthelyezés

Az OBH elnökének jogkörébe tartozik

A bíróság megszűnése, illetve hatáskörének, illetékességi területének csökkenése esetén az OBH elnökének különböző bírói álláshelyeket kell felajánlania az áthelyezendő bíró számára, aki ezek közül választhat.

Az új szabályozás megszünteti a felajánlott bírói álláshely visszautasítása esetére vonatkozó felmentési okot, így a bíró áthelyezése nem eredményezheti a bíró szolgálati viszonyának megszűnését.

A törvényszék elnökének jogkörébe tartozik

Ha a járásbírósági/kerületi bírósági vagy közigazgatási és munkaügyi bírósági vezető tisztsége a határozott idő letelte előtt szűnik meg őt lehetőleg a korábbi szolgálati helyére és legalább a korábbival azonos bírói beosztásba kell helyezni.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Fel a lap tetejére Ugrás a tananyag előző oldalára

A tananyag az ÁROP-2.2.16-2012-2012-0005 "A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében" projekt keretében valósult meg.

Magyary Program logó
Új Széchenyi terv
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszirozásával valósul meg.