NEMZETKÖZI KONFERENCIÁN IS BEMUTATKOZOTT A DIGITÁLIS BÍRÓSÁG

Az Országos Bírósági Hivatal által szervezett „Szuverenitás az európai igazságügyi térségben” nemzetközi konferencia első napján, 2019. április 8-án a Digitális Bíróság is bemutatkozott.
 
A standnál az érdeklődők megismerkedhettek az elmúlt években megvalósított bírósági elektronikus fejlesztésekkel, elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal, a távmeghallgatással, a beszédfelismerő szoftverrel, a pertartam-kalkulátorral, az SMS és e-mail küldő szolgáltatással, valamint a Digitális Bíróság projekt keretében megvalósuló egyéb fejlesztésekkel.
 
A Digitális Bíróság projekt célja a gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézés, melynek keretében innovatív informatikai fejlesztéseket hajtanak végre a bírósági szervezetben.
 
                                                  
Létrejön az  E- Akta, mellyel megvalósul a bírósági iratok teljes körű digitalizálása. Megteremve annak lehetőségét, hogy az ügyfelek személyes megjelenés nélkül, online, a nap 24 órájában gyorsan és ingyenesen hozzáférjenek a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Nincs utazásra, ügyintézésre fordított idő, megszűnik a másolási, utazási költség. A bírák számára pedig a felkészüléshez, valamint az ítélet írásba foglalásához a periratok elektronikus formában bármikor rendelkezésre állnak.
 
A Digitális Bírósággal megvalósul továbbá a bírósági határozatok közzétételének és anonimizálásának fejlesztése, melynek eredményeként a döntések egységes, könnyen kereshető határozattárban lesznek elérhetők. A bírósági határozatokhoz való hozzáférés ezáltal hatékonyabbá válik, gyorsabb és könnyebb lesz a keresés az ügyfelek számára.
 
Az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások és bírósági szakrendszerek online összekapcsolása szintén a projekt kiemelt fejlesztési területe. Az adatkapcsolat kiépítésével minimalizálható az ügyfelektől bekérendő, az ügyintézés megkezdéséhez szükséges adatok köre, ezáltal a bírósági eljárások gyorsabban lezárulhatnak. 
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.