Teltház várta utolsó fővárosi állomásán a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozatot

               

Mintegy 130 fő előtt mutatta be a Fővárosi Törvényszék az OBH-val és a társhatóságokkal együtt a XXI. századi bíróság kihívásait, és az abban rejlő technikai lehetőségeket. A Mikulás-előnapi, szaloncukor kóstolással kísért délelőttön, a BKKB- n már nagy sikerrel alkalmazott ViaVideon túl, a legnagyobb érdeklődés a beszédfelismerő-rendszer előnyeit bemutató standnál volt. A Digitális Nyílt nap utolsó fővárosi állomása után elmondható: minden helyszínen, bíróságon komoly érdeklődés kísérte a road-show egyes elemeit, mi több, számos olyan szakmai kérdés is megfogalmazódott, amelyre pont a XXI. századi bíróság adja meg a választ. 

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.