Ötödik fővárosi állomásához érkezett a Digitális Nyílt Nap

           
Egyre nagyobb az igény arra, hogy a bíróságok a digitális térben is jelen legyenek: az online jelenlét, az elektronikus kapcsolattartás ugyanis egyszerűbbé teszi a bíróságok elérését mind a bírák, mind az ügyfelek számára - hangzott el a Digitális Nyílt Nap ötödik állomásán.
 
A road-show következő helyszine a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (FKMB) és a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium (FTKMRK) volt. A Digitális Nyílt Napon bemutatták a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelenét és jövőjét.
 
Az érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is. Társszervezetként a Budapesti Rendőrfőkapitányság képviselője ismertette a rendőrség aktuális informatikai fejlesztéseit.
 
Az FKMB-n és az FTKMRK-n 2018. november 26-án megrendezett eseményen az érdeklődők megismerkedhettek a távmeghallgatási rendszerrel, a beszédfelismerő szoftverrel, valamint az Új Generáció és a Digitális Bíróság projektekkel is. 
 

 

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.