Nagyszabású rendezvény keretében következő fővárosi állomására érkezett a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat

            
A „Digitális Nyílt Nap” road-show újabb állomása a Fővárosi Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék közös rendezvénye volt. Az eseményre ellátogató érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is. Dr. Orosz Gabriella, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának vezetője az elektronikus kapcsolattartásról tartott előadást, míg dr. Lódi Petra Szilvia, az Országos Bírósági Hivatalba beosztott bíró a Digitális Bíróság projektet mutatta be.
 
A társszervezet képviseletében dr. Berár Iván rendőr ezredes rendőrségi főtanácsos, a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője tájékoztatott a rendőrség aktuális informatikai fejlesztéseiről. Bemutatta a nyomkövetőt viselő terheltek figyelésére szolgáló eszközt is.
 

 

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.