Hatodik fővárosi állomásához érkezett a Digitális Nyílt Nap

             
A „Digitális Nyílt Nap” road-show következő állomása a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság (közismert nevén az Újpesti Bíróság) volt. A rendezvény résztvevői a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelene és jövője mellett megismerkedhettek az Újpesti Bírósággal is. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság kis szervezet – mindössze 21 bíró dolgozik a Tavasz utcai épületben –, így érthető, hogy részükről még nagyobb igény mutatkozik az igazságszolgáltatás mind teljesebb körű digitalizációjára.
 
Az érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is. Társszervezetként a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XV. Kerületi Rendőrkapitányságának vezetője tájékoztatott a rendőrség aktuális informatikai fejlesztéseiről.
 

 

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.