Út a jövőbe - újabb mérföldkőhöz érkezett a Digitális Bíróság

                         

Szekszárdi Törvényszék ad elsőként otthont annak a „Digitális Nyílt Nap” road-show-nak, amely az ország valamennyi törvényszékén bemutatja a bírósági szervezet legújabb projektjét és annak várható fejlesztéseit, eredményeit. A Digitális Nyílt Napon résztvevők megtekinthetik majd a bíróságok elektronikus kapcsolattartásának jelenét és jövőjét. Megismerhetik a beszédfelismerő szoftver alkalmazhatóságát, a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az ügyfélcentrumok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát.
 
A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára újításokat hoz: lehetővé teszi a bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb hozzáférést. A projektnek köszönhetően létrejön az ún. „e-akta”. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. A fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján. A fejlesztéseknek köszönhetően a bíróságok közvetlenül, gyorsan és egyszerűen férhetnek majd hozzá a számukra szükséges nyilvántartási adatokhoz. A Digitális bíróság projekt így az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységesebb és gyorsabb jogalkalmazást is elősegíti. 
 
A nyílt nap lehetőséget teremt arra, hogy az ország valamennyi bírája, igazságügyi alkalmazottja, illetve a társhatóságok vezetői, képviselői is tájékozódhassanak az elmúlt években a bíróságokon megvalósult és a jövőben megvalósuló elektronikus fejlesztésekről. 
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg. 
 
A rendezvénysorozatról bővebb információt a https://birosag.hu/ oldalon olvashatnak.