A jövő jelen van a bíróságokon – Digitális Bíróság road-show

                          

Balassagyarmatra, Egerre és Zalaegerszegre is elért a Digitális Bíróság road-show. A törvényszékeken Digitális Nyílt Nap alkalmával mutatták be a bírósági szervezetet érintő informatikai fejlesztéseket, innovációs újdonságokat és a Digitális Bíróság Projekt legfontosabb mérföldköveit. A rendezvény lehetőséget teremtett arra is, hogy a társhatóságok és a sajtó képviselői is megismerjék a bírósági szervezet modernizációjának jelenlegi állását.

Dr. Tatár-Kis Péter, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke rámutatott arra, hogy a Digitális Bíróság Projekt a jogkereső állampolgároknak és a bíráknak egyaránt hasznos. A korszerű informatikai eszközök és fejlesztések egyszerre segítik a bíróságokhoz való gyors és egyszerű hozzáférést, az időszerű és magas szakmai színvonalú ítélkezést, illetve a szakmai kihívásoknak való megfelelést. 

Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a világban jelenleg a negyedik ipari forradalom zajlik, ami begyűrűzött a bíróságokra: az asztali számítógépeket, a hangrögzítésre alkalmas magnókat, diktafonokat a beszédfelismerő szoftverek, laptopok és táblagépek váltják fel. Az „Út a jövőbe – Innovációs eszközbeszerzés projektet” keretében országszerte 3200 mobil informatikai eszközt szereztek be.

Az e-aktán és az ügyfélcentrumokon kívül a távmeghallgatási rendszer is bemutatkozott. Ennek használatával a tárgyalóteremtől különböző, elkülönített helyen tartózkodó személy kihallgatására nyílik lehetőség. Balassagyarmaton a regionális pervezető verseny központi régiójában győztes törvényszéki csapat egy büntetőeljárás szimulációján keresztül ismertette a rendszer gyakorlati működését. Az érdeklődők kipróbálhatták a beszédfelismerő szoftvereket, amelyek a diktáló beszédét azonnal látható és szerkeszthető szöveggé alakítják át, ezzel is gyorsítva a leírási munkát. 

                                                                      

A program zárásaként a törvényszékeken az „Út a jövőbe – Innovációs eszközbeszerzés projekt” keretében kiosztották azokat az informatikai eszközöket, amelyekkel a magyar bírák a XXI. század követelményeinek megfelelően dolgozhatnak. Ezek a számítástechnikai eszközök lehetővé teszik, hogy munkájukat még hatékonyabban és gyorsabban tudják végezni.

                                                                          

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.