Digitális Bíróság road-show: A nappaliból is betekinthetünk bírósági ügyeinkbe

                        

Nemcsak az ügyfelek számára takarít meg időt a bíróságokon megvalósult digitális forradalom, hanem a bírósági dolgozók munkáját is hatékonyabbá teszi, felgyorsítja a társszervek és a bíróságok közötti információáramlást. Győri, nyíregyházi és szombathelyi állomásához érkezett a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat 2018. november 30-án. A Digitális Bíróság projekt a bíróság történetének legsokoldalúbb fejlesztési programja, hiszen a szervezet működésének minden területét átszövi.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke az elmúlt évtized egyik legnagyobb kihívásaként jellemezte azt a folyamatot, melyben a kizárólag papír alapú kommunikációt a világháló használatának elterjedésével felváltotta az elektronikus kommunikáció. A Digitális Bíróság Projekt fejlesztéseivel az ügyfelek, a társszervek és a bírók akár a nappalijukból is betekinthetnek egy-egy ügybe. 

                                                   

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke szerint, aki ma a bíróságokkal kapcsolatba kerül, azt tapasztalhatja, hogy a bíróságok információ-technológiai felszereltsége élvonalbeli. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) példátlan méretű eszközbeszerzést hajtott végre annak érdekében, hogy a bírákat korszerű informatikai eszközökkel lássa el. 

                                                    

Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese Győrben kiemelte, hogy az OBH a jövőben határozatszerkesztő és kereső programok kidolgozásával is segíteni kívánja az ítélkezési munkát. Dr. Antal Veronika központi igazgatási feladatokkal megbízott bíró arról is beszámolt, hogy központi képzésekkel segítik az újonnan fejlesztett programok használatának elsajátítását.

Nyíregyházán dr. Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának (EEF) főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a magyar bíróságok az elektronizálások tekintetében kiemelkedő helyen szerepelnek az Európai Unió bíróságai között. A Digitális Bíróság projekt informatikai alkalmazásai távolról is lehetővé teszik a bírósági iratokba történő betekintést. Az e-akta elvnevezésű alkalmazással pedig a nap 24 órájában, online is elérhetők lesznek az iratok. Az OBH EEF főosztályvezető-helyettese, dr. Péter Zoltán Szombathelyen elmondta, a digitális fejlesztések elsődleges célja a bíróságokon folyó munkavégzés megkönnyítése. 

                                                     

                                                     

Nyíregyházán dr. Fülöp Natasa, az OBH-ba beosztott bíró azt is hozzátette, hogy a fejlődés messze túlmutat az informatikai eszközök beszerzésén, hiszen ott van mögötte az ember. XXI. századi bíróságot csak professzionális, a fiatal generáció igényeihez szabott képzési rendszer megvalósításával lehet építeni.

                                                     

A Digitális Nyílt Nap keretében a látogatók megismerhették a bíróságok innovációs újításait, az elektronikus fejlesztések jelenét és jövőjét, köztük a beszédfelismerő szoftvert is. Bepillantást nyerhettek az elektronikus kapcsolattartás izgalmas világába és rövid bemutató keretében megfigyelhették a távmeghallgatási rendszer működését. A Szombathelyi Törvényszék például a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben létesített végponttal vette fel a kapcsolatot.

                                                     

A Digitális Nyílt Napon az „Út a jövőbe – Innovációs eszközbeszerzés projekt” keretében kiosztották az új eszközöket mindhárom törvényszéken. Ezekkel országos szinten megvalósulhat az, hogy minden bíró – a saját igényeinek megfelelően kiválasztott – mobil informatikai eszközön tértől függetlenül végezze munkáját.

                                                    

A Digitális Bíróság projekt mind az ügyfelek, mind a bírósági dolgozók számára olyan lehetőségeket hordoz magában, amelyek egyaránt szolgálják a bíróságokon folyó munka hatékonyságát, az információáramlást és ezzel az ügyfelek elégedettségét is. A projektnek három pillére van. Egyrészt a fejlesztések lehetővé teszik a bírósági iratokhoz, határozatokhoz való könnyebb hozzáférést az e-aktán keresztül. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, megfelelő egyedi azonosítást követően bármikor, bárhonnét, gyorsan, ingyenesen, online is hozzáférhetnek majd a bíróságon folyamatban lévő ügyükkel kapcsolatos információkhoz. Másrészt a bíróságok közvetlenül érik el a közhiteles nyilvántartásokat. Harmadik pillérként a fejlesztések érintik a jelenlegi bírósági határozatkereső rendszert is, hamarosan egy korszerű, jól kereshető határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió több mint 2,501 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.