"A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)" című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 kódszámú projekt megindításáról

 
A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés megvalósítása az európai uniós támogatással megvalósuló Digitális Bíróság projekt feladata.
 
A most induló Digitális Bíróság projekt fejlesztései három fő területet érintenek. Megújul a bírósági határozatok közzétételének rendszere: a döntések egységes, jól kereshető határozattárban lesznek elérhetők. A bírósági periratok elektronizálásával a bírák és az ügyfelek online is betekinthetnek majd folyamatban lévő ügyeik irataiba. Továbbá közvetlen kapcsolat épül ki a bíróságok és az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások között.
 
A projekt átfogó célja a bürokráciacsökkentés. A megvalósuló fejlesztések eredményeként az ügyfelek gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket. A bíróságokon pedig csökkennek az adminisztratív terhek, így hatékonyabb munkavégzés biztosítható. 
 
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. május 2. és 2018. december 31. között. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a projekt lebonyolításához 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.
 
A projektről bővebb információ a http://projektjeink.birosag.hu/digitalis-birosag oldalon olvasható.
 
 
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre:
 
OBH Kommunikációs Osztály
 
Elérhetőség: 
tel: 06 1 354 4248,  
 
 
A téma apropóján dr. Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője nyilatkozott.