A Miskolci Törvényszéken tett látogatást Svájc magyarországi nagykövete

Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén működő Miskolci Törvényszék és járásbíróságai létszámát és ügyforgalmát tekintve is Magyarország egyik legjelentősebb bírósági szervezeti egysége. Hazánkban az elmúlt évben bírósági útra terelt ügyek 6,5%-a érkezett a Miskolci Törvényszékre.

A Miskolci Törvényszéknek, a Miskolci Járásbíróságnak és a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak helyet adó épületegyüttesbe a két bejáraton naponta megközelítőleg 600 belépő személy átvizsgálása történik, míg a vidéki 8 járásbíróságon hozzávetőlegesen naponta összesen 500 belépő személy átvizsgálását végzi a rendészet. A rendészeti feladatokat 21 fő látja el, külső gazdálkodó szervezet a bírósági épületek védelmében nem vesz részt.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program – „A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal” elnevezésű SH9/2/2 azonosító számú projektje – keretében a Miskolci Törvényszéken is számos beruházás valósult meg.

A projekt keretében 5 csomagátvizsgáló berendezés, 7 fémdetektoros kapu, 9 kézi átvizsgáló berendezés, 10 hálózati eszköz, valamint 71 tárgyalótermi és 8 irodai munkaállomás került telepítésre 2015. évben.

Továbbá a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2016. évben a Miskolci Törvényszéken, mint minősített adatot kezelő szervnél kialakításra került a minősített adatkezelésre szolgáló biztonsági helyiség, amely elektronikus és mechanikus védelmi eszközökkel felszerelésre került, valamint a projektből a TEMPEST munkaállomás telepítése is megtörtént.

A támogatásából megvalósult továbbá a Miskolci Törvényszéket érintően is az Országos Bírósági Hivatal BIIR rendszere és a személyi adat- és lakcímnyilvántartás között közvetlen adatkapcsolat kialakítása, a biztonsági berendezések komplex kezelésének oktatása, az érintett személyek sugárvédelmi oktatása, sugárvédelmi referens kijelölése, és a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzat megalkotása.

A projekt lezárásaként 2017. május 25-én tett látogatást Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete, Max Schnellman, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatalának vezetője, és további négy vendég a Svájci Hozzájárulás Program Hivatalától, valamint a Széchenyi Programirodától.

A törvényszékre érkező vendégeket dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke fogadta, aki köszönetét fejezte ki a vendégek felé. Hangsúlyozta, hogy a telepített berendezések nagyban segítik a bírósági épületek, a bíróságokra belépő személyek fizikai biztonságát, míg a telepített informatikai berendezések megkönnyítik a dolgozók munkáját, elősegítik a külső informatikai támadásokkal szembeni védelmet.

A törvényszék kifejezetten a látogatás alkalmából elkészített egy tájékoztató kiadványt, amely magyar és angol nyelven bemutatja a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében megvalósult helyi beruházásokat, mely átadásra került a vendégek részére is.

Kategória: