Nemzetközi szaknyelvi képzés a Magyar Igazságügyi Akadémián

Az Európai Jogakadémia (ERA) Enhancing judical cooperation in civil matters: organisation of a series of interactive language training events" című projektje keretében összesen 8, egyenként 4 napos angol szaknyelvi képzést szervez a polgári jog különböző területeivel kapcsolatban.

A projektben az Országos Bírósági Hivatal partnerként vesz részt, így 2017. április 25-28. között a Magyar Igazságügyi Akadémián rendezik meg a szeminárium-sorozat negyedik állomását, amely a családjoggal, azon belül is a Brüsszel IIa rendelet terminológiájával foglalkozik.

Magyar előadóként dr. Lukácsi Beáta, a Budapest Környéki Törvényszék bírája mutatja majd be az EU családjogi vívmányainak főbb vonásait, a joghatósággal, határozatok elismerésével, perfüggőséggel és alkalmazandó joggal kapcsolatos kérdéseket.

A képzés résztvevői előadások mellett, interaktív workshop keretében gyakorolhatják az angol szaknyelv használatát. A szemináriumon összesen 8 magyar és 13 külföldi résztvevő képzésére kerül sor. A külföldi résztvevők Németországból, Horvátországból, Franciaországból, Litvániából, Lengyelországból és Romániából érkeznek.

A képzés magas színvonalát 3 külföldi és 2 magyar előadó biztosítja, akik jogász és nyelvész szempontból is körbejárják a szeminárium témáit:

Martina Erb-Klünemann; a németországi Hamm Kerületi Bíróság bírája

Előadásának témája: Határozatok elismerése és végrehajtása, határon átnyúló kommunikáció a bíróságok között

Kerstin Niethammer-Jürgens; potsdami családjogi ügyvéd

Előadásának témája: Határon átnyúló szülői felelősség, határon átnyúló gyermekelvitel

Eva Samaniego Fernández; a madridi Nemzeti Távoktatási Egyetem Idegennyelvi Tanszékének Professzora

Előadásának témája: A legfontosabb EU polgári jogi terminológia

dr. Lukácsi Beáta; a Budapest Környéki Törvényszék bírája

Előadásának témája: Az EU családjogi vívmányainak főbb vonásai, joghatóság, határozatok elismerése, perfüggőség és alkalmazandó jog

dr. Szilágyi Enikő; kúriai titkár, nyelvtanár

Előadásának témája: Határon átnyúló kommunikáció a bíróságok között, gyermekmeghallgatás

 

Kategória: