„Úgy gondolom, egy ilyen esemény kiváló alkalom arra, hogy megvitassuk, összevessük, és talán egységesítsük az ugyanolyan esetek során használt eljárásainkat” – interjú Daniel Panochaval

Daniel Panocha lengyel bírával a „Határon átnyúló polgári peres eljárások” című 2016. május 19-20-án a Magyar Igazságügyi Akadémián megrendezett nemzetközi szeminárium egyik résztvevőjével beszélgettünk a képzésen szerzett tapasztalatairól

Mi a véleménye a képzésről, hogy érezte magát?

El kell ismernem, hogy ez a szeminárium felülmúlta a várakozásaimat, arra számítottam, hogy ez egy remek alkalom lesz arra, hogy néhány kérdést megvitathassak a cseh, szlovák és magyar kollégákkal, azokat a jogi eszközöket tekintve, amelyeket mindannyian használunk, de mindannyian kicsit másképp. Úgy gondolom, egy ilyen esemény kiváló alkalom arra, hogy megvitassuk, összevessük, és talán egységesítsük az ugyanolyan esetek során használt eljárásainkat.

Mit talált a leghasznosabbnak a témákat, a képzést és a workshop-ot illetően?

Úgy gondolom a képzés leghasznosabb része egyértelműen a workshop volt, mert az elmélet terén erősek vagyunk ugyan, de a gyakorlatban szembe kell néznünk pár nehézséggel az ítéletek meghozása során. Például olyan nemzetközi ügyek esetében, amelyben külföldi személyek, külföldi tanúk vesznek részt vagy felmerül a határon átnyúló iratkézbesítés kérdése.

Rengeteg képzésen veszek részt, de el kell mondjam, hogy dr. Osztovits András előadását kiemelkedőnek találtam, remek szakembert ismertem meg benne. Kiemelném még a lengyel előadó Wieslaw Grajdura úr előadását is, akinek tudása jól ismert a nemzetközi kérdések terén. Minden előadó magas színvonalú előadást tartott, de ennek ellenére mégis a pénteki workshop-ot tartom a legjobb dolognak, ami a képzésen történt.

Mi a véleménye képzés szervezéséről, az Akadémián tapasztalt vendéglátásról?

Nem ez az első látogatásom Magyarországon és itt az Akadémián sem. Két évvel ezelőtt már jártam itt egy kéthetes csereprogram keretében, amelynek egyik hetét Budapesten, a másikat pedig Pécsen töltöttük, tehát már ismertem az Akadémián tapasztalható magas színvonalú körülményeket. A pécsi épület is magas színvonalat képvisel, mint képzési központ, azonban az Akadémia emellett a magas képzési színvonal mellett, még olyan is, mint egy modern, barátságos hotel. Mindenkinek ajánlom ezt a kellemes, jól felszerelt helyet. A szervezők is segítőkészek voltak, nagyon jól éreztem magam.

Kategória: