„Újfajta tudásmegosztásra van szükség” - Albena Spasova interjú

Albena Spasovaval, a szófiai Nemzetközi Kiber-nyomozási Akadémia elnökével beszélgettünk a 2016. március 3-4-én megrendezett nemzetközi kiberbűnözéssel foglalkozó "Pénzmosás az interneten" című konferencia bevezető előadásával kapcsolatosan. Az internetes pénzmosás működéséről, annak technikai megoldásairól, lehetőségeiről és a nemzetközi nyomozások koordinációja során felmerülő kihívásokról is kérdeztük.

- Mennyire jelentős a kiberbűnözés, mint büntetőjogi jelenség az országában? Összefoglalná nekünk a kiberbűnözés lehetőségeit, felderítésének kihívásait?

Két fontos dolog van a kiberbűnözés területén: nem ismer határokat, ebből kifolyólag az, hogy hány embert érint és egyáltalán milyen népességről, populációról beszélhetünk, az nem határozható meg, hiszen az egész internet népességét kell alapul vennünk.

Ha olyan dolgokra gondolunk, mint a Second Life vagy a Warcraft, akkor azt kell megnéznünk és figyelembe vennünk, hogy hány felhasználója van ezeknek az alkalmazásoknak, és hogy valójában egy-egy kibertámadás esetén a felhasználók mind-mind érintettek lehetnek. Ez a személyi kör nagyságrendekkel nagyobb, mint például Magyarország és Bulgária teljes népessége együttvéve. Tehát nincsenek határok az ilyen típusú bűnözés előtt, mivel az internet ilyen módon korlátlan az alkalmazások területén.

Az előzőekben elmondott tényezők alapján Bulgária sincs elválasztva a világ többi részétől. A trendek, amiket látok a hagyományos bűncselekmények elkövetése során egyre inkább használják a legújabb technikai fejlesztéseket, a hagyományos internetes bűncselekmények mellett. 

Példaként említhetünk olyan alkalmazásokat, amelyek alkalmasak arra, hogy amint egy üzenetet elküldünk, annak a forrását és minden kapcsolódó adatát azonnal töröljék is, ami kiindulópontként egyébként a magánszféra védelmét szolgálja a felhasználók tekintetében. Míg a másik oldalról ez arra is alkalmas, hogy a bűnelkövetés során a bűnelkövetésnek se maradjanak nyomai, s a „rosszfiúk” egymással történő kommunikációját ne lehessen nyomon követni, illetőleg a későbbiekben azonosítani.

A másik rendkívül nagy kihívás a titkosítás, ami komoly feladat elé állítja a bűnüldözőket és amiket a bűnelkövetők is előszeretettel használnak, melynek eszközei úgyszintén szabadon hozzáférhetők az interneten.  Ilyen a jelen szeminárium központi témájaként is szolgáló digitális pénz, amely sajátosságai közé tartozik, hogy a virtuális világban létezik és alapvetően egy decentralizált rendszer részét képezi. Mivel névtelenül használják a digitális pénzt a bűnelkövetők, így kitűnő fizetőeszköz, hiszen a bűncselekmények ellentételezéseként felhasználható és a használója is nehezen azonosítható.

- Mi az a darknet?

Központi kihívás a darknet. Az az internet, amit mi látunk, az az interneten megjelenő adatforgalom mintegy 5%-a, a maradék a darknet, ahol a bűncselekmények elkövetése történik. Itt bátran lehet vásárolni fegyvert, drogokat, bármiféle illegális árut. Lehet például hekkert bérelni annak érdekében, hogy a további bűnelkövetés megvalósuljon.

- Milyen jelentős területeket tudna kiemelni az elektronikus bűnüldözés szempontjából? Hogyan lehet erre felkészülni, nyomon követni, s a megszerzett tapasztalatokat tovább adni?

Két alapvető fontos terület van: a kommunikáció és az információ-megosztás. Ez az a két cél, aminek mentén egy speciális akadémia Bulgáriában is működik. Mindez érinti a bűnüldöző szerveket, az igazságügyi szakértőket, ügyészeket, bírákat, az üzleti szektor képviselőit, az elméleti tudományos szféra képviselőit, a civil szervezeteket, külön-külön is, meg is próbálnak közöttük is hidakat építeni, a közöttük lévő kommunikációban, fontosnak tartják a tudásmegosztást.

Képzéseket szerveznek különböző szinteken: egyrészt ezeken a csoportokon belül a saját igények felmérésével foglalkoznak az adott csoport igényeihez igazítva, másrészt kevert csoportokban is működnek, ahol a különböző szektorok képviselői jelennek meg és így teszik lehetővé az egymással való közvetlen kommunikációt. Szerveznek nyilvános vitákat, az egyes elsődlegesen fontos témaköröket érintően, aminek a nyilvánosság erejéből fakadóan azt a célt tűzik ki, hogy a kormányzatot rávegyék arra, hogy a jogalkotási hiányosságokat orvosolja a kiberbűnözés elleni küzdelem területén, illetőleg adott esetben mindig kövesse ennek fejlődését, hogy a megfelelő jogi eszközök rendelkezésre álljanak részben a képzés, részben a kiberbűnözéssel szembeni harc területén. Ösztönözni próbálják ugyanezen eszközökkel a kormányt a megfelelő költségvetési források biztosítására, mind a képzés, mind az ilyen bűnözéssel szembeni küzdelem érdekében.

Ahogy egy nagy tudós mondta korábban: a technológia egy igen furcsa dolog, mert számos lehetőséget kínál az embereknek, másrészről azonnal hátba is döf. Ennek a kétarcúság közötti egyensúly megteremtésről kell gondoskodni. Alapvetően az új technológia megfelelő biztonságos használatáról, ennek elterjesztéséről, kommunikációjáról, kiemelve a tudásmegosztás jelentőségét. Mindezek az akadémia küldetésének részét is képezik.

- Tapasztalatai alapján melyek lehetnek azok a legfontosabb tanulságok, amelyeket megosztana velünk?

Az interneten megjelenő sikeres üzleti modellekből, azok működési logikájából és azok rendszeréből kell tanulnunk: meg kell ismernünk azokat és át kell ültetnünk a saját gyakorlatunkba. Például ilyen az Airbnb, a Facebook és az Uber. Az első esetében egyetlen egy hotellel és szállodával sem rendelkeznek, mégis a legnagyobb szállodai szolgáltatásokat nyújtják az inteneten. A Facebook esetében az adatmegosztás megteremtése és menedzselése a komoly érték, míg az Ubernek egyetlen darab autója sincs, nincs klasszikus üzleti értelemben vett vagyona, mégis hatékony személyszállítási szolgáltatások szervezésével foglalkozik.

Ezeket az üzleti modelleket kell megérteni és átültetni a saját gyakorlatunkba és azokat a mechanizmusokat, amik mentén működnek. Ezeket kell a saját tudásmegosztási modellünkbe átforgatni. Meg kell érteni, hogy mindez újfajta megközelítést igényel és ennek a lehetőségét, ezt az újfajta tudásmegosztást kell megteremtenünk egészen a bűnüldöző szervektől a bíróságokig.

Kategória: