A nyomozóhatóságok internetes adatszerzési lehetőségeiről – interjú Matyi Ádám rendőr hadnaggyal

A 2016.március 3-4-én megrendezett kiberbűnözéssel foglalkozó, "Pénzmosás az interneten" című nemzetközi konferencia kapcsán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársát, Matyi Ádám rendőr hadnagyot kérdeztük az interneten történő pénzáramlások felderítéséhez kapcsolódó hazai tapasztalatokról.

- Milyen technikai megoldások állnak rendelkezésre a bűncselekményből származó vagyon felkutatásának sikeres végrehajtására?

A vagyonfelderítések és a vagyon-visszaszerzési eljárásokban az elméleti megoldásokon túlmenően rendelkezésre állnak a lefoglalt számítástechnikai berendezéseken - így mobiltelefonokon is - tárolt adatok lementésére, elemzésére szolgáló szoftveres megoldások. Mindezek lehetővé teszik az alapügyben történő bizonyítékok beszerzésén túl, a bűncselekményből származó vagyonra vonatkozó információkhoz történő hozzáférést is. Ezek között nem csak olyan információk lehetnek fellelhetőek, amelyek az érintett személyről, és esetleges vagyontárgyairól tartalmaznak szöveges adatokat, hanem metaadatok, böngészési előzmények, a telepített programok által létrehozott felhasználó-specifikus tartalmak is, amelyek az érintett személy kapcsolatrendszerének, szokásainak és egyéb személyes preferenciáinak bővebb megismerését is lehetővé teszik. 

Az NNI más osztályainak az alkalmas szoftvereken túl olyan célhardverek is rendelkezésére állnak, amelyekkel az említett adatmentések a helyszíneken is elkészíthetőek, hiteles, bit-azonos másolat formájában is.

- Ha néhány szóban kellene összefoglalnia az előadását, mi volna az? Mik a legfontosabb üzenetei?

Az előadás során röviden bemutatásra került a Vagyon-visszaszerzési Hivatal elhelyezkedése a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezetében, valamint feladatairól, külföldi szervekkel kapcsolatos, és hazai kötelezettségeiről esett pár szó.

Ezt követően a nyílt, internetes forrásokban való adatgyűjtésről, így a facebook speciális keresési funkcióiról, illetve a Google keresőjének, valamint a további keresőmotorok és keresési szolgáltatások összevetéséről volt szó. Az előadás célja így az volt, hogy bemutassa a nagyrészt bírósági dolgozókból álló hallgatóság részére a nyomozóhatóságok internetes adatszerzési lehetőségeit, valamint ezen ismeretek bűncselekményből származó vagyoni elemek felderítése során való alkalmazhatóságát.

Kategória: