„Az igazságszolgáltatásnak a változó bűnözői szokásokat követnie kell” – interjú dr. Somogyi Zoltánnal

Dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék büntetőbírája, a rendezvény első napjának egyik levezető elnöke válaszolt a „Kiberbűnözés: Pénzmosás az interneten” konferencia kapcsán feltett kérdéseinkre.

Hogyan került kapcsolatba a kiberbűnözés témakörrel?

A Győri Törvényszéken elsőfokú gazdasági büntetőjogi ügyeket tárgyaló bíróként dolgozom, immár 10 éve foglalkozom gazdasági büntetőjoggal. Önmagában a gazdasági jog szakterület abból is adódott a pályám során, hogy jogi diplomám mellett gazdasági végzettséggel is rendelkezem. 2015-ben az ERA szervezésében egy hasonló jellegű nemzetközi konferencián vettem részt Trierben, így az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettesének felkérésére vállaltam a konferencián való részvételt, az első nap levezető elnöki szerepét.

Milyen cselekmények sorolhatók a kiberbűnözés körébe, Magyarországon jellemzőek-e ezek?

Az egyik legjelentősebb, e körbe tartozó bűncselekmény az internetes pénzmosás, de ennek magyarországi gyakorlata nem jelentős. Én magam bíróként találkoztam már ilyen üggyel, viszont gyakorló bíróként az a tapasztalatom, hogy legalábbis vidéken nem gyakoriak ezek a bűncselekmények. Nemzetközi viszonylatban ugyanakkor elmondható, hogy nem ritka bűncselekmény típusról van szó.

Mik lehetnek a kiberbűnözéssel kapcsolatos jövőbeli kihívások, irányok Magyarországon?

Az elkövetési módok, bűnözői szokások folyamatos átalakulása miatt, megítélésem szerint csak idő kérdése, hogy Magyarországon is nagyobb számban megjelenjenek ezek az elkövetési módok, így például az internetes pénzmosás. Az igazságszolgáltatásnak a változó bűnözői szokásokat követnie kell, elsősorban a cselekmények felderítettsége terén kell hatékonyabbá válni, feltérképezni azokat. Ebben látom a kihívást Magyarországon, hogy azok a technikák, amelyek a bűncselekmények felgöngyölítését segítik, széles körben alkalmazhatóak legyenek.

Kategória: