Nemzetközi kiberbűnözéssel foglalkozó szeminárium kerül megrendezésre a Magyar Igazságügyi Akadémián

Az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (Justice DG) a 2014-2020-as időszakban pályázatokat hirdet meg, az Igazságszolgáltatási program és a Jogok, egyenlőség, állampolgárság program keretében, amelyekre tagállamok önálló jogi személyiséggel bíró köztestületei, illetve nemzetközi szervezetek pályázhatnak.

A németországi székhelyű Európai Jogakadémia (ERA) egyik nyertes pályázata keretében nemzetközi, angol nyelvű szeminárium sorozatot rendez, amely az online bűnözéssel szembeni küzdelem különböző aspektusaira fókuszál, a nemzeti tapasztalatok bemutatásával, és a jó gyakorlatok megosztásával.

Az Országos Bírósági Hivatal a projekt megvalósításában partnerként vesz részt.  További partnerek a portugál Centro de Estudios Judiciários, a spanyol Centro de Estudios Juridícos és a lengyel Krajowa Szkola Sadownictwa i Prokuratory.

A szeminárium sorozat állomásai és témái

1

2016. március 3-4.

Budapest

Pénzmosás az interneten

2

2016. május 24-25.

Madrid

Hitelkártyacsalásokkal kapcsolatos jogi kihívások

3

2016. november 10-11.

Lisszabon

Az interneten elkövetett bűncselekmények kapcsán lefolytatott nyomozás speciális eszközei

4

2017. április

Krakkó

Gyermekek szexuális kihasználása (soliciting) az interneten

5

2017. június

Trier

Online nyomozások lefolytatása – kihívások bírák, ügyészek és védőügyvédek számára

Az első szemináriumnak az Országos Bírósági Hivatal a Magyar Igazságügyi Akadémián ad otthont. A két napos rendezvény az internethez kapcsolódó pénzmosás kezelésének jogi és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. A szemináriumon 40 fő – köztük 10 magyar bíró – vesz részt, az előadók részben a témakör tudományos kutatói, részben pedig az internethez köthető gazdasági bűnözéssel a gyakorlatban foglalkozó szakemberek.

A magyar előadók Krepsz Balázs pénzügyőr százados, a NAV Központi Nyomozó Főosztály Információ-technológiai Osztályának vezetője, és Matyi Ádám rendőr hadnagy, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal munkatársa; előadásukban az interneten történő pénzáramlások felderítéséhez kapcsolódó hazai tapasztalatokat és eszközöket osztják meg a résztvevőkkel. Dr. Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék bírája az internetes pénzmosással kapcsolatos ügyekben történő nyomozás eszközeit és nehézségeit tárgyaló szekció levezető elnökeként vesz részt az eseményen.

A külföldi (amerikai, angol, bolgár, cseh, lengyel és német) szakértők, az internetes pénzmosás technikai kérdéseiről és a hozzá kapcsolódó jogi kihívásokról, a nemzetközi és európai nyomozást és eljárást segítő jogi eszközökről tartanak előadást, illetve bemutatják a magán és a bank szektor nézőpontját, főleg a bűnmegelőzési technikákra fókuszálva. A szeminárium második napján kiemelt figyelmet kap az internetes bűnözés témája, illetve az illegális kereskedelem és az ezek ellen való hatékony fellépési módok bemutatása, hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján.

A szeminárium tematikája elérhető a hivatkozásra kattintva.

Az OBH két további, szintén az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (Justice DG) által kiírt – polgári jogi, és polgári jogi szaknyelvi képzéssel foglalkozó – projekt megvalósításában működik közre az ERA partnereként, amelyek sikeréhez egy-egy szeminárium helyszínének és szervezésének biztosításával, valamint magyar résztvevők és előadó szakemberek delegálásával járul hozzá.

Kategória: