Főoldal

KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM: ALÁÍRTÁK A PROJEKTALAPÍTÓ DOKUMENTUMOT

Aláírta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energiahatékonysági projekt alapító dokumentumát 2018. május 15-én, ezzel megalakult a projekt szervezete.

A BÍRÓSÁGI IGAZGATÁS TOVÁBBI ELEKTRONIZÁLÁSA (DIGITÁLIS BÍRÓSÁG)" CÍMŰ, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

A gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézés a fő célkitűzése annak a projektnek, amely Európai Uniós támogatással valósul meg. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás Operatív Programból (KÖFOP) finanszírozott projektekre vonatkozó eljárásrend szerint, 2018.05.10-én megtörtént a "A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)" című projekt megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés aláírása. A projekt megvalósításának határideje: 2019. június 30., összköltsége: 2 501 038 763 forint.

Támogatást nyert az ERA versenyjogi alapképzéssel foglalkozó pályázata

Támogatást nyert az Európai Jogakadémia (ERA) képzési pályázata, melynek fő témája a versenyjog, azon belül pedig a versenyjogi jogsértésekből eredő kár megtérítéséhez kapcsolódó jogérvényesítés. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a projektben partnerként vesz részt.

Egyszerűsödik a közhiteles nyilvántartásokhoz való hozzáférés

Magyarországon ma több mint 200, ún. közhiteles nyilvántartás létezik. A bíróság az eljárások során számos nyilvántartott adat igazolását kérheti, amelyeknek beszerzése anyagilag is terhet róhat az ügyfélre, és a hivatali ügyintézés akár órákat vehet igénybe.

A Digitális Bíróság Projektben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben ezeket az adatokat már nem a jogkereső állampolgárnak kell beszereznie. A bíróság hamarosan egy gombnyomással kérheti le több mint száz nyilvántartásból a legfrissebb adatokat.

Energetikai fejlesztések Pécsen, Baján és Komlón

Energetikai korszerűsítést hajt végre a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla, a Bajai Járásbíróság és a Bajai Járási Ügyészség, valamint a Komlói Járásbíróság és a Komlói Járási Ügyészség közös épületeiben az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI). A beruházások a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósulnak meg.

ÚJABB OBH RÉSZVÉTELLEL MEGVALÓSULÓ NEMZETKÖZI PROJEKTET TÁMOGAT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG

Az Országos Bírósági Hivatal együttműködő partnerként vesz részt a Miskolci Állami- és Jogtudományi Kar "Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelme” című projektjének megvalósításában.