Digitális Bíróság

Nyílt napot tartott az Országos Bírósági Hivatal a Digitális Bíróság projekt keretében

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adott otthont július 5-én a "Digitális Bíróság" projekt nyitórendezvényének. Aznap este az internetes kapcsolattartást és a videós távmeghallgatást is magába foglaló projekt állásáról, illetve magáról a nyílt napról dr.

Modern telekommunikációs technológiák a Digitális nyílt napon

A bíróságok a tárgyalóteremben fizikailag jelen nem lévő személyeket is meghallgathatják, a tárgyalások jegyzőkönyvbe foglalása pedig hatékonyabb lesz. Mindezt a távmeghallgatás, valamint a beszédfelismerő és –leíró szoftverek alkalmazása teszi lehetővé.

A BÍRÓSÁGI IGAZGATÁS TOVÁBBI ELEKTRONIZÁLÁSA (DIGITÁLIS BÍRÓSÁG)" CÍMŰ, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

A gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézés a fő célkitűzése annak a projektnek, amely Európai Uniós támogatással valósul meg. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás Operatív Programból (KÖFOP) finanszírozott projektekre vonatkozó eljárásrend szerint, 2018.05.10-én megtörtént a "A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)" című projekt megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés aláírása. A projekt megvalósításának határideje: 2019. június 30., összköltsége: 2 501 038 763 forint.

Egyszerűsödik a közhiteles nyilvántartásokhoz való hozzáférés

Magyarországon ma több mint 200, ún. közhiteles nyilvántartás létezik. A bíróság az eljárások során számos nyilvántartott adat igazolását kérheti, amelyeknek beszerzése anyagilag is terhet róhat az ügyfélre, és a hivatali ügyintézés akár órákat vehet igénybe.

A Digitális Bíróság Projektben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben ezeket az adatokat már nem a jogkereső állampolgárnak kell beszereznie. A bíróság hamarosan egy gombnyomással kérheti le több mint száz nyilvántartásból a legfrissebb adatokat.