Digitális Bíróság

BEFEJEZŐDÖTT A BÍRÁK BÜNTETŐ ELJÁRÁSJOGI KÉPZÉSE

Legkésőbb e hónap végéig számot kell adniuk a büntető ügyszakos bíráknak az új eljárási törvény rendelkezéseit illető ismereteikről. A 2018. július 1-jén hatályba lépő kódex alapvető változásokat hoz a bűnvádi perrendtartásban, ami komoly felkészülést igényel. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) ehhez az E-kódex Be. projekt keretében elektronikusan elérhető tananyaggal, központi és regionális képzések megszervezésével nyújtott segítséget.

A BÍRÓSÁGI IGAZGATÁS TOVÁBBI ELEKTRONIZÁLÁSA (DIGITÁLIS BÍRÓSÁG)" CÍMŰ, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

A gyorsabb és hatékonyabb bírósági ügyintézés a fő célkitűzése annak a projektnek, amely Európai Uniós támogatással valósul meg. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás Operatív Programból (KÖFOP) finanszírozott projektekre vonatkozó eljárásrend szerint, 2018.05.10-én megtörtént a "A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)" című projekt megvalósítására vonatkozó Támogatási Szerződés aláírása. A projekt megvalósításának határideje: 2019. június 30., összköltsége: 2 501 038 763 forint.

Egyszerűsödik a közhiteles nyilvántartásokhoz való hozzáférés

Magyarországon ma több mint 200, ún. közhiteles nyilvántartás létezik. A bíróság az eljárások során számos nyilvántartott adat igazolását kérheti, amelyeknek beszerzése anyagilag is terhet róhat az ügyfélre, és a hivatali ügyintézés akár órákat vehet igénybe.

A Digitális Bíróság Projektben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben ezeket az adatokat már nem a jogkereső állampolgárnak kell beszereznie. A bíróság hamarosan egy gombnyomással kérheti le több mint száz nyilvántartásból a legfrissebb adatokat.

Megújuló határozatgyűjtemény - egyszerűbb hozzáférés a bírósági döntésekhez

Könnyebben, gyorsabban találhatják majd meg a keresett bírósági döntéseket a jogkereső ügyfelek, a társhivatásrendek képviselői és a kutatók is a határozatok gyűjteményének tervezett megújításának eredményeként. Az új felület természetesen a bírósági dolgozók munkáját is jelentősen támogatja, legyen szó akár a határozatszerkesztésről, akár a határozatok anonimizálásáról. A közzéteendő határozatok körének szélesítése pedig a jogegység erősítését is szolgálja.

"A bírósági igazgatás további elektronizálása (Digitális Bíróság)" című, KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2017-00052 kódszámú projekt megindításáról

A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés megvalósítása az európai uniós támogatással megvalósuló Digitális Bíróság projekt feladata.