EKOP 2.A.2. - "Hírvivő" projekt

 

"Hírvivő" projekt

A bíróságok könnyű és kényelmes elérhetősége olyan kívánalom, amely jogosan merül fel az állampolgárokban. Annak érdekében, hogy mindenki gyorsan és kényelmesen tájékozódhasson bírósági ügyeinek állásáról az OBH által megvalósított projekt korszerű, elektronikus megoldásokat tesz elérhetővé az állampolgárok számára.

 

E projekt során az alábbi három fő célt valósítottuk meg:

 

1. Bírósági Tájékoztató Rendszer
A projekt e céljának megvalósítása során az állampolgárok és képviselőik számára lehetővé tettük azt, hogy – személyes azonosítást követően – az őket érintő ügyadatokat az erre a célra kialakított internetes felületen a nap 24 órájában, otthonukból, irodájukból tekinthessék meg és tájékoztatást kapjanak arról, hogy az ügyben kitől, milyen iratok érkeztek. A kifejlesztett e-ügyintézési portál itt érhető el.

 

2. Bírósági Figyelmeztető Rendszer
A projektcél egy olyan elektronikus szolgáltatás biztosítása, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok és képviselőik – előzetes regisztrációt követően – a folyamatban lévő ügyeikben minden olyan jogi eseményről SMS-ben vagy e-mail útján értesítést kapjanak, amelyet az eljárási szabályok nem tiltanak. A projekt eredményeként tehát a bíróság interneten és a telefon segítségével is értesíti az ügyfeleket a folyamatban lévő ügyeik előrehaladásáról, így javítva a bírósági eljárások eredményességét.  A kifejlesztett e-ügyintézési portál itt érhető el.

 

3. Új számítógépek a bíróságokon
Ahhoz, hogy a megvalósult fejlesztések eredményeit valóban minden bíróság maximálisan ki tudja használni, a bírósági számítástechnikai eszközök modernizálását is elvégeztük. A projekt során összesen 965 új munkaállomás, és 6 darab szerver beszerzése történt meg.

 

A projekthez kapcsolódó dokumentumok: 

 

Projekt rövid neve
Hírvivő projekt

Projekt teljes címe 
"Bírósági elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető rendszer"

Projektazonosító
EKOP-2.A.2-2012-2012-0024.

Projekt időtartama
2013. november 01. - 2014. december 19.

Támogatási összeg
392.779.250 Forint, (100%-os támogatási intenzitás)

Kedvezményezett megnevezése
Országos Bírósági Hivatal
1055 Budapest, Szalay u. 16.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége
Miniszterelnökség
Közigazgatási Programok Lebonyolítási Főosztály
1139 Budapest, Váci út 81-83.