EKOP 1.A.1. - "Ügyfélkapcsolatok" projekt

 

 

"Ügyfélkapcsolatok" projekt

 

A projektben megfogalmazott célok megvalósítása az ügymenet gyorsulását, a feladatvégzéshez szükséges elvárt erőforrás-mennyiség csökkenését, hosszú távon a feladatellátás közvetlen és közvetett (pl. a humán munkaerő ráfordítás, postázási díjak, papír felhasználás stb.) költségeinek redukálódását eredményezte.

 

A projekt során az alábbi három célt valósítottuk meg:

 

1.) Polgári peres eljárásokban dokumentumok elektronikus fogadása
A projekt informatika fejlesztése révén létrejött egy olyan informatikai rendszer, amely képes a polgári peres eljárásokban - ahol azt jogszabály lehetővé teszi - az ügyfelek által elektronikusan elkészített dokumentumok, iratok beküldésére és bíróság általi befogadására.

 

2.) Bíróságok elektronikus dokumentumkezelése
A beküldött és fogadott elektronikus dokumentumok a bírósági rendszeren belül ennek az alkalmazásnak a segítségével jutnak el a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bírósági szervezethez, valamint ez a modul gondoskodik az elektronikus iratok tárolásáról, és hiteles formában tartásáról.

 

3.) A bírósági határozatok anonimizálása
A bírósági határozatokban számos olyan megállapítás található, amely indokolja a határozatok nyilvánosságát, ugyanakkor a nyilvánosságra hozatal során maximálisan figyelembe kell venni a vonatkozó adatvédelmi szabályokat és elvárásokat. Annak érdekében, hogy a határozatok minden fontos része nyilvános legyen, de a személyes és más adatok védelme se csorbuljon, kifejlesztettünk egy olyan modult, amely a határozatokból automatikusan kiveszi a védendő adatokat, az így elkészült anonim határozatokat pedig közzéteszi.

 

4.) Bővíthetőség
A projektben olyan informatikai alkalmazások kerültek kifejlesztésre, amelyek architektúrája lehetővé teszi, hogy a későbbiekben más bírósági alkalmazásokhoz tudjanak csatlakozni, az itt kidolgozott megoldásokat más rendszerek át tudják venni. Természetesen a technológiai megoldások szigorúan korlátozzák, hogy csak az arra törvényi felhatalmazással bíró, és megfelelő autentikációval rendelkező személyek legyenek képesek az alkalmazások közötti adatkapcsolatok használatára.

 

Projekt rövid neve
Ügyfélkapcsolatok  projekt

Projekt teljes címe
" Az ügyfélkapcsolatok elektronizálása egyes bírósági eljárásokban”

Projektazonosító
EKOP – 1.A.1-08/B-2009-0002.

Projekt időtartama
2010. január 5. – 2012. december 31.

A projekt költsége és az elnyert támogatási összege
400.000.000 Forint, (100% támogatási intenzitás)

Kedvezményezett megnevezése
Országos Bírósági Hivatal
1055 Budapest, Szalay u. 16.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.