EKOP 1.1.16. - "Üzenő" projekt

 

 

"Üzenő" projekt

A korszerű, hatékony és gyors igazságszolgáltatás mindenki érdeke. Ahhoz, hogy a bíróságok magas szakmai színvonalon és a jogszabályi határidőket betartva tudjanak dolgozni, szükséges a megfelelő informatikai infrastruktúra biztosítása és korszerű szoftverek rendelkezésre bocsátása.
A bírák munkáját a Bírósági Integrált Informatikai Rendszer (BIIR) segíti, amelynek folyamatos továbbfejlesztése, a változó jogszabályi feltételeknek való megfeleltetése fontos feladata az OBH-nak. A bírósági vezetők naprakész tájékoztatását pedig a Vezetői Információs Rendszer (VIR) adatai és statisztikái szolgálják.

 

E projekt során az alábbi négy fő célt valósítottuk meg:

 

1. Időszerűség
Ahhoz, hogy a jogszabályok által előírt feladatok teljesítése minden esetben időben történjen meg, nagy segítésget jelent a  a projektben kifejlesztett új figyelmeztető-rendszer, amely az egyes ügyeket érintő legfontosabb határidők közeledtéről  automatikus figyelmeztetéseket küld a bíróknak és az igazságügyi alkalmazottaknak, ezzel segítve a napi munka tervezését.

 

2. Automatikus adatlap-kitöltés
Számos jogszabályi előírás követeli meg, hogy a bíróságok munkájuk során különféle statisztikai adatokat rögzítsenek, adatlapokat töltsenek ki. Ezek a feladatok eddig magas adminisztratív terhet róttak a bírókra és bírósági alkalmazottakra. Annak érdekében, hogy minimalizáljuk az ilyen irányú munkaterhet, és javítsuk az adatok pontosságát, e részfeladat keretében olyan funkciókat fejlesztettünk ki, amelyek a szükséges statisztikai adatlapok tartalmának zömét automatikusan generálják le a már korábban bevitt adatokból, ezzel jelentősen megkönnyítve a bíróságok munkáját, egyben csökkentve a gépelési hibák, elütések valószínűségét.

 

3.  Teljesebb statisztikák a vezetők számára
Az előző két fejlesztési cél eredményeit felhasználva a VIR rendszert is átalakítottuk, hogy az új, pontosabb és teljesebb képet mutató statisztikai adatok gyorsabban és kényelmesebben legyenek elérhetők a bírósági vezetők számára, ezzel támogatva a napi feladataikat.

 

4. Új számítógépek a bíróságokon
Ahhoz, hogy a megvalósult fejlesztések eredményeit valóban minden bíróság maximálisan ki tudja használni, a bírósági számítástechnikai eszközök modernizálását is elvégeztük. A projekt során összesen 900 új munkaállomás és 1 nagy kapacitású, számos virtuális szerver futtatását lehetővé tevő szerver beszerzése történt meg.

 

A projekthez kapcsolódó dokumentumok: 

 

Projekt rövid neve
Üzenő projekt

Projekt teljes címe
„A bírósági szervezetrendszert érintő jogszabályi változásból eredő fejlesztések a Bírósági Integrált Informatikai Rendszerben (BIIR) és a Vezetői Információs Rendszerben (VIR)”

Projektazonosító
EKOP 1.1.16-2013-2013-0001

Projekt időtartama
2013. január 01. - 2014. december 19.

A projekt költsége és az elnyert támogatási összege
289.976.120 Forint, (100% támogatási intenzitás)

Kedvezményezett megnevezése
Országos Bírósági Hivatal
1055 Budapest, Szalay u. 16.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége
Miniszterelnökség
Közigazgatási Programok Lebonyolítási Főosztály
1139 Budapest, Váci út 81-83.