JUST/2014/JTRA/AG/EJTR/6772 - "Kiberbűnözés" projekt

Az Európai Bizottság Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatósága (Justice DG) által a 2014-2020-as időszakra kiírt pályázatra a németországi székhelyű Európai Jogakadémia sikerrel pályázott, a „Nyomozás, vádemelés és ítélkezés büntetőügyekben az online világban: az internet által támasztott kihívások (és lehetőségek) EU jogi szakemberek részére” című projektjével, amelynek célja az internetes és online bűnözéssel kapcsolatos ítélkezési gyakorlatok és tagállami tapasztalatok megismerése és megosztása.

Az Országos Bírósági Hivatal a projekt megvalósításában partnerként vesz részt. További partnerek a portugál Centro de Estudios Judiciários, a spanyol Centro de Estudios Juridícos és a lengyel Krajowa Szkola Sadownictwa i Prokuratory.

A projekt, amelynek keretében öt darab kétnapos nemzetközi szeminárium kerül megrendezésre, 2015. október 1-én vette kezdetét.

A szemináriumsorozat állomásai és témái

1

2016. március 3-4.

Budapest

Pénzmosás az interneten

2

2016. május 24-25.

Madrid

Hitelkártyacsalásokkal kapcsolatos jogi kihívások

3

2016. november 10-11.

Lisszabon

Az interneten elkövetett bűncselekmények kapcsán lefolytatott nyomozás speciális eszközei

4

2017. április 6-7. 

Krakkó

Gyermekek szexuális kihasználása (soliciting) az interneten

5

2017. szeptember 25-26.

Trier

Nyomozás, vádemelés és ítélkezés büntetőügyekben az online világban: az internet által támasztott kihívások (és lehetőségek)

 

Az első szemináriumnak az Országos Bírósági Hivatal a Magyar Igazságügyi Akadémián adott otthont. A kétnapos rendezvény az internethez kapcsolódó pénzmosás kezelésének jogi és gyakorlati kérdéseivel foglalkozott. A szemináriumon 40 fő – köztük 10 magyar bíró – vett részt, az előadók részben a témakör tudományos kutatói, részben pedig az internethez köthető gazdasági bűnözéssel a gyakorlatban foglalkozó szakemberek voltak.

A szemináriumról szóló összefoglaló hír, illetve a szeminárium tematikája elérhető a hivatkozásokra kattintva.

Projekt rövid neve

Kiberbűnözés projekt

Projekt teljes címe 
"Investigating, prosecuting and adjudicating criminal cases in the online world: challenges (and opportunities) posed by the Internet to EU legal practitioners”

Projektazonosító
JUST/2014/JTRA/AG/EJTR/6772

Projekt időtartama
2015. október 1. - 2017. szeptember 30.