JUST/2013/JPEN/AG/4503 - "Osztrák" projekt

 

"Osztrák" projekt

Az Európai Bizottság e-justice munkacsoportjának feladata a különféle elektronikus eljárásra épülő rendszerek kidolgozása, polgárbarát európai igazságügyi tájékoztatás megvalósítása. A munka eredményeit az e-justice – európai igazságügyi portál csatornázza be, amely célja, hogy egy felületen lehessen hozzáférni minden, jogi területen relevanciával bíró információhoz, nyilvántartáshoz és elektronikus eljáráshoz.

A munkacsoport régóta foglalkozik az egységes európai illetékességkereső megvalósításával, amely képessé tenné az állampolgárokat, hogy az EU akármelyik országában pár adat megadása után megtalálják, mely bíróság rendelkezik ügyük elintézéséhez hatáskörrel és illetékességgel.

Ebben, az osztrák Igazságügyi Minisztérium által vezetett projektben (Automated export of MS Data to European Court Database, JUST/2013/JPEN/AG/4503) arra vállalkoztak a résztvevők, hogy egy pilot rendszert építsenek fel, amely pár ország részvételével, és a potenciális ügyek egy kis részének feldolgozásával modellezheti, hogy milyen struktúrában célszerű majd megvalósítani az európai illetékességkereső alkalmazást. A projektben Ausztria, Bajorország, Spanyolország, Szlovákia, Románia, és hazánk vesz részt.

Az OBH a projekt vezetése által meghatározott ügytípusok magyar hatásköri és illetékességi szabályainak megadásával, illetve – eljárásjogi szakértők és bírósági informatikusok bevonásával - az elkészült pilot-adatbázis tesztelésével járul hozzá a projekt sikeréhez. 

 

 


Projekt rövid neve

Osztrák projekt

Projekt teljes címe 
"Automated export of MS Data to European Court Database"

Projektazonosító
JUST/2013/JPEN/AG/4503

Projekt időtartama
2014. február 1. - 2015. szeptember 30.

Támogatási összeg
11.877 Euro, (80%-os támogatási intenzitás)

Kedvezményezett megnevezése
Országos Bírósági Hivatal
1055 Budapest, Szalay u. 16.